Rotsne

Opgør med en syg selvrealiseringskultur

In Kultur on februar 15, 2011 at 4:47 pm

Aviserne er for tiden fyldt med beretninger fra forliset nede i Præstø Fjord.

Ret beset er det blot seneste eksempel på en række episoder på landets efterskoler, som fortæller om en kultur hvor at målet er at presse unge mennesker til at yde mere i det noget lukkede, ja nærmest kult-lignende miljø som hurtigt opstår når man bor så tæt med hvad man må sige er noget alternative regler for samvær blandt unge mennesker. Med nogle værdier som nærmest er afstukket til at favorisere unge mennesker fra minoritets-kulturer, som plejer socialt samvær baseret på andre normer end den gængse som er udbredt blandt vores unge.

Der opstår nemt en subkultur for de unge hvor at efter at have opgivet en del af de egenskaber som kendetegner dem som person for at kunne indgå på fællesskabets præmisser ganske givet har det rart og trygt skærmet fra resten af samfundet. Så trygt at en større andel oplever elementer af posttraumatisk stress tilstande når skoleåret er slut og de skal hjem og fungere hos deres familie, hvor at beslutninger ofte må tages på egen hånd uden støtte af gruppen.

Men det er netop i disse subkulturer hvor at der kan opstå en eller anden form for overmodig macho kultur hvor at sikkerhedsregler gældende ude i samfundet bliver ignoreret og kun held redder de unge og deres lærere fra tragedier og ulykke.

Af tidligere episoder kan man nævne.

  1. Odsherred Efterskole sender en båd ud i storm, som kæntrer og kun Sejerø færgens tilfældige tilstedeværelse hindrer at en del af eleverne drukner.
  2. Kongenshus Efterskole sender sine elever ud i Kanoer på Hjarbæk Fjord. Kun en hurtig redningsindsats henter alle ind.
  3. En efterskole nær Humble sender eleverne ud i Kajak. En elev dør af kuldechok.

Der har ganske givet været andre episoder, som bare ikke er kommet til offentlighedens kendskab.

Hvordan kan man så forhindre at det sker igen?

Først og fremmest handler det om kontrol. Det handler om lovgivning, som sikrer at de unge ikke isoleres i en så høj grad at deres dagligdag bliver baseret på nye værdier. De er stadig nogles børn selvom at de er sendt væk på efterskole. Et indsatsområde kunne være at sætte ind imod de restriktioner mange skoler har på elektroniske kommunikationsmidler i den første tid på skolen, så forældrene kan være mere i kontakt med børnene. Man kan arbejde hen imod tidens generelle trend med helikopter forældre og inddrage forældrene i børnenes problemstillinger så de kan få noget feedback baseret på de værdier, de har hjemmefra.

Man kan hente inspiration fra udlandet. I staten Utah etablerede man i 90’erne en genopdragelsesindustri. Unge fra alle Amerikanske stater blev pludselig i større antal hentet af private vagtfirmaer og lagt i jern på foranledning af deres forældre, fordi at forældrene begyndte at betale sig fra at skulle håndtere børnenes teenageoprør. Det viste sig at 30-90 dage på vand og brød i ørkenen kombineret med forceret march kunne tøjle et potentielt ungdomsoprør. Desværre viste det sig også at børnene begyndte at dø af så almindelige problemer som tørst og hedeslag som følge af den behandling. De unge var måske ikke så hårdføre som i gamle dage. Filmen ”Aaron Bacon” fortæller om hvordan at sådan noget foregår. Det er let at fraskrive dette som et noget overdreven Amerikansk fænomen, men vi ved alle at ikke engang halvdelen af de episoder af magtanvendelse som finder sted på Danske institutioner anmeldes og der findes heller ikke nogen central registrering af unge som har mistet livet imens at de har været anbragt af det offentlige, så lignende dødsfald kan sikkert også finde sted i Danmark.

I Utah gjorde man i hvert fald noget ved problemet og selvom der stadig dør unge på overlevelsesture, så er det efterhånden et par år siden at det skete i Utah.

Her i landet kan man så se på indholdet af Intro-turerne, der i konstruktion minder meget om overlevelsesture. Man kan se på eventuelle team-building ture som er lagt ind i løbet af året. Her må man stille krav om godt vejr så eleverne ikke bliver våde og kolde med risiko for sygdom til følge.

En hjemmeside som kaldes for Embedsværket har et indlæg som peger i samme retning. Jeg syntes et eller andet sted at grænsen er nået.

Vi betaler alle til efterskolerne. Statstilskuddet blev ikke beskåret selv om resten af undervisningssektoren måtte holde for, da vi skulle finde besparelser i det danske samfund for at betale for den ødselhed der har fundet sted i andre EU-lande og for den påståede nød, der skulle findes i nogle lande i den 3. verden.

Når staten og dvs. os skatteborgere betaler for at eleverne kan gå på efterskolerne – ja, så skal de overholde nogle minimumsstandarder så eleverne ikke udsættes for farer.

Jeg kan som forældre dårligt tænke et større mareridtsscenarie end at lade mine børn gå på skole fjernt fra hjemmet. Jeg ville ikke kunne lukke et øje om natten hvis det var mine børn.

Den er hel gal på disse skoler. Vi må forlange at politikerne griber ind og får det lavet om.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

When far from home

When you are not home, you are not you

Uddannelse til ingenting

om mit liv efter uddannelse og inden jeg forhåbentlig snart kan stoppe med at arbejde igen

Jack1993's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Sex and Other Four Letter Words...

Stories and Essays seeking Truth through Controversy

Missing TTI Victims Teens

Victimized Teens missing as result of the Troubled Teens Industry

Henrik Hansen's blog

Henrik Hansen's blog on everything and everybody

Søren Hansens blog

It's my life.

Jens Sørensens blog - tanker fra et eksil

Studerende og bitter i en afkrog fjernt fra civilisationen

Little Wordlings

Poetry, Science and other Wordlings

Ude er godt men hjemme er bedst

En side for dem som overvejer at leve og studere i udlandet

birthe1951

Birthe født i 1951 - om mit liv og mine holdninger

Bentes hjemmeblog's Blog

Lidt om vores families liv

Today a child died

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: