Rotsne

Hvorfor lukkede vores lokale efterskole?

In Kultur on august 6, 2012 at 9:07 pm

Uden for byen havde vi en efterskole som lukkede her i sommerferien. Mange har spurgt: Hvordan kunne det ske, når efterskolerne år efter år har oplevet stigende elevtal.

Jeg tror at skolerne har fokuseret på meget på marginale grupper. Det er ligesom med grøn koncert. I starten kom vi der for at få nogle øl og være sammen med vores lidt ældre børn som ellers ikke vil have noget med “de gamle” at gøre. Men den gode stemning kombineret med koldt øl åbnede generationsbarriererne. Efter nogle år kom der entre-betaling på og nu er entreen høj samtidig med at man ikke kan have sine børn med til koncert. Det er som at arrangørerne gerne vil prioritere nogle minoriteter på bekostning af deres stampublikum. Det vil koste dem på et tidspunkt.

For efterskolerne er regningerne allerede kommet. Den noget specielle livsstil appellerer ikke rigtig til teenagere. De ved det bare ikke inden at de tager af sted og når de først er i gang med året så er det fanget i en fælde, da det har kostet deres forældre mange penge at komme der. De unge køber et forblændet billede af en kostskole tilværelse med masser af aktiviteter. Hjemveen, den manglende ro der kommer af at have et andet menneske på ens værelse krænker basalt de flestes personlige integritet og personlige rum og masser af øvelser beregnet til at ”udvikle dem” dvs. fjerne deres personlighed på bekostning af fælleskabet kendes ikke.

Men de senere år er der i Danmark ligesom i resten af verdenen opstået et fokus på hvilke omkostninger det har at gå på kostskole som efterskoler i princippet er. Noget af det magiske som alt ukendt bærer en grad af er væk. Eleverne kan på Facebook se hvem der har gået der og få fjernet nogle af deres illusioner inden at de starter. Det giver dem også muligheden for at hoppe fra.

Men forældrene har til deres ros også lært at se på hvad deres børn bliver udsat for. Hjemmesider anbefaler i dag at man kun giver det 14 dage inden at man tager en beslutning om at bringe opholdet til ophør. 14 dage er der til at overkomme hjemve og det er længere ikke et nederlag at opgive noget der dybest set ikke passer til en.

Forældrene ved godt at forandring ikke altid er godt. De ved fra deres arbejdspladser at kollegaer går ned når de bliver presset ud over deres grænser og de ved at de skal overvåge skoleopholdet som om at de sad i en helikopter svævende over skolen skoleåret ud. For når kulturen er at presse elever fysisk og psykisk. Når kulturen er at eleverne ikke kan sige fra hvem skal så sige stop når eleverne kastes ud i aktiviteter der kunne bringe deres helbred i fare?

Der er intet tilsyn som man ellers snakker så meget om i forbindelse med plejefamilier og andre døgninstitutioner og man ser nogle efterskoler gå efter unge der ellers skulle have været sendt der. Faktum er at forældrene ikke kan stole på skolernes forsikringer. De må træde i karakter selv.

Mange af dem vælger så at træde så meget i karakter at opholdet ikke bliver til noget og denne fornyede forældreansvarlighed er årsagen til at nogle skoler ikke kan løbe rundt og så må jeg sige at det er godt det samme.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

When far from home

When you are not home, you are not you

Uddannelse til ingenting

om mit liv efter uddannelse og inden jeg forhåbentlig snart kan stoppe med at arbejde igen

Jack1993's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Sex and Other Four Letter Words...

Stories and Essays seeking Truth through Controversy

Missing TTI Victims Teens

Victimized Teens missing as result of the Troubled Teens Industry

Henrik Hansen's blog

Henrik Hansen's blog on everything and everybody

Søren Hansens blog

It's my life.

Jens Sørensens blog - tanker fra et eksil

Studerende og bitter i en afkrog fjernt fra civilisationen

Little Wordlings

Poetry, Science and other Wordlings

Ude er godt men hjemme er bedst

En side for dem som overvejer at leve og studere i udlandet

birthe1951

Birthe født i 1951 - om mit liv og mine holdninger

Bentes hjemmeblog's Blog

Lidt om vores families liv

Today a child died

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: